Szczypta Słodyczy

Archiwum: wrzesień 2014

kolaczjablko.jpg
Ciasta owocowe

Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami - krok po kroku

Odtajniam sekrety rodzinne, zagłębiam się w receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie znalazłszy żadnego ''porządnego" przepisu an ten znany i lubiany wypiek jakim jest kołacz postanowiłam podzielić się z wami moim niezawodnym przepisem. Zachęcam do zaangażowania w świąteczne przygotowania całej rodziny, bo pracy jest trochę przy kołaczu, jest to też okazja do pogaduszek. czytaj dalej

komentarze: 7
trumnamissu4.jpg
Ciasta owocowe

Trumnamisu... deser z malinami

Trumnamisu to nic innego jak wariacja na temat włoskiego deseru jakim jest słynne Tiramisu. Podane w nieco Halloweenowym wydaniu zyskało swoja charakterystyczna nazwę. Słodko - gorzkawe smaki przełamuje kwaskowata malina. Ciasto podać można też na inne okazje - zobaczcie! czytaj dalej

komentarze: 3
ciastkazpatelni2.jpg
Desery

Ciasteczka orzechowo - czekoladowe z patelni

Pachnące czekoladą, orzeszkami ziemnymi chrupiącymi w czasie ich rozgryzania. Świetny dodatek do popołudniowej kawy, banalnie szybki w przygotowaniu, bez potrzeby nagrzewania piekarnika i długiego oczekiwania. Coś na ząb... w kilka minut! czytaj dalej

komentarze: 3
szwajcarski.jpg
Torty

Szwajcarski torcik potrójnie czekoladowy

Dlaczego szwajcarski? to nie tylko zasługa koloru, uzyskanego po zabarwieniu czekolady białej ale i nawiązuje do produkowanej z taką namiętnością i zajadanej czekolady - królowej słodkości. A gdzie ją znajdziecie? Zapraszam do zapoznania się z przepisem! czytaj dalej

szarlotkawcyn2.jpg
Ciasta kruche

Szarlotka w Cynamonowym Raju

Pachnąca, niebiańska, krucha i ... zaskakująca szarlotka. Zadziwić mogą nie tylko składniki, ale i smak który uzyskujemy przez połączenie ciasta kruchego, kwaskowatych jabłek i mieszanki na bazie prażonego słonecznika. Zawarte w niej składniki odżywcze mogą być wymówką dla małej bomby kalorycznej. czytaj dalej

komentarze: 8
ro5.jpg
Na słono

Rösti - szwajcarski placek ziemniaczany

Danie kuchni szwajcarskiej w mojej wersji. Treściwy, duży placek ziemniaczany z dodatkami smażony bez dodatku tłuszczu! Można powiedzieć, że jest on w takim razie prawie dietetyczny. Na pewno smaczny, a dodatek rukoli dodaje mu świeżości i oryginalności, jakiej nie powinno nigdy zabraknąć w Waszych kuchniach. czytaj dalej

komentarze: 9
chaczapuri3.jpg
Na słono

Chaczapuri Imeruli

Tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Placek drożdżowy pieczony na patelni z nadzieniem serowym (w wersji imeruli) bądź każdym dowolnym. Danie proste, smaczne choć kaloryczne... czytaj dalej

komentarze: 3
kartofelki4.jpg
Desery

Kartofelki marcepanowe

Przysmak dzieciństwa. Nieco oszukana masa marcepanowa w kakaowej otoczce. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, tanie i co najważniejsze - pyszne. Pralinki z powodzeniem możemy zapakować jako prezent. czytaj dalej

komentarze: 3