Szczypta Słodyczy

Archiwum: lipiec 2014

jagod4.jpg
Ciasta na biszkopcie

Biszkopt z jagodami i galaretką

Warto korzystać z lata, lasów i co najważniejsze ich owoców. To jeden z najprostszych sposobów na biszkopt, jagody i galaretkę. Lekki, nie za słodki deser, najlepszy prosto z lodówki. Dobry dodatek do popołudniowej kawy. czytaj dalej

komentarze: 3
chlodnik.jpg
Zupy

Chłodnik litewski

Zupa na upalny dzień. Niewymagająca wielogodzinnego sporządzania wywarów, a co najważniejsze nie podnosząca temperatury w letnie popołudnie, gdy upał wszystkim wychodzi już bokiem. Warzywna, lekka, delikatnie kwaskowata dostarcza solidnej porcji żelaza, tak niezbędnego dla anemików. czytaj dalej

komentarze: 1
Ĺźytni2.jpg
Na słono

Duński chleb żytni za zakwasie

Pieczywo z własnego piekarnika, na zakwasie żytnim - czyli tak jak powinno być. Z solidna porcją nasion słonecznika i siemienia lnianego. Nie dość, że smacznie to do tego zdrowo! Idealna propozycja na śniadanie w gronie rodzinnym. czytaj dalej

komentarze: 2
tort mama1.jpg
Torty

Tort migdałowo - jabłkowy

Jeden z najgenialniejszych tortów jakie kiedykolwiek jadłam. Biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów, delikatny krem i lekko kwaskowate jabłka prażone. Wszystko to tworzy harmonijną całość na talerzu i urzeka tak wyglądem jak i smakiem. czytaj dalej

komentarze: 6
trusk-bazyl.jpg
Inne

Koktajl truskawkowo - bazyliowy

Aksamitny koktajl z uroczą orzeźwiającą pianką bazyliową, zrobioną na bazie jogurtu. Koktajl jest bardzo zdrowy i nie zawiera dodatku cukru! Dzięki owocom wykazuje idealne właściwości nawadniające, wręcz konieczne o tej porze roku! czytaj dalej

komentarze: 1
proziaki3.jpg
Na słono

Proziaki pszenno - żytnie z masłem czosnkowym

Z powodzeniem mogą służyć nam jako ''pieczywo awaryjne'', kiedy w naszym chlebaku zabraknie bułek czy innego pieczywa. Moim zdaniem dobre są same w sobie, argumentem na ich korzyść jest prostota wykonania i świeżość. Nie do podrobienia jest zapach ciepłego pieczywa unoszący się po domu. Serca skradną z pewnością podane z masełkiem czosnkowym. czytaj dalej