Szczypta Słodyczy

Wpisy z kategorii: Ciasta kruche

rabarbar.jpg
Ciasta kruche

Pełnoziarniste ciasto z pianką i rabarbarem

Ciasto kruche stworzone z trzech rodzajów fantastycznych mąk, warzywo zwane pierwszym owocem lata które dodaje ciastu kwaskowatości i lekka pianka, zdecydowanie przypominająca obłoczek. A do tego jedna z moich ulubionych mieszanek ziarenkowych - aby było co pochrupać! Zdecydowanie polecam czytaj dalej

komentarze: 1
tartachocolatte.jpg
Ciasta kruche

Tarta Chocolatte

Idealny balans między wytrawnym smakiem czekolady i rozbudzającą nutą kawową. Jak na tartę (nie)przystało klasyczne kakaowe ciasto kruche wypełnione zostało lekka pianką, a całość zwieńczona została nie wisienką na torcie, a delikatną bezą kawową na tarcie! czytaj dalej

komentarze: 1
miodownik.jpg
Ciasta kruche

Miodownik kakaowy z kaszą manną

Kruche, kakaowe blaty ciasta obficie przełożone powidłami i kremem z kaszki manny - nie za tłustym, co niewątpliwie jest plusem tego ciasta. Idealna propozycja na święta i nie tylko - wyjątkowa bo bez przyprawy korzennej. Odłóżmy na bok przyzwyczajenia! czytaj dalej

kontrowersyjnecytrynowe.jpg
Ciasta kruche

Kontrowersyjne ciasto cytrynowe

Ciasto zupełnie inne od tych które dotychczas mieliście okazję jeść. Cytrynowy biszkopt na kruchym spodzie - otóż nie, jest to ciasto na pewno wilgotne. Czym jest dokładnie? Ciężko opisać, jeśli nie spróbujecie. czytaj dalej

komentarze: 2
szarlotkawcyn2.jpg
Ciasta kruche

Szarlotka w Cynamonowym Raju

Pachnąca, niebiańska, krucha i ... zaskakująca szarlotka. Zadziwić mogą nie tylko składniki, ale i smak który uzyskujemy przez połączenie ciasta kruchego, kwaskowatych jabłek i mieszanki na bazie prażonego słonecznika. Zawarte w niej składniki odżywcze mogą być wymówką dla małej bomby kalorycznej. czytaj dalej

komentarze: 8
budynsliwka2.jpg
Ciasta kruche

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami

Kolejna odsłona śliwek, tym razem w wyczekanym przeze mnie duecie z budyniem. Ciekawy efekt tak wizualny jak i smakowy uzyskałam przez dodanie kakao do ciasta. Do przygotowania deseru użyłam produktów firmy Agro - Wodzisław. czytaj dalej

komentarze: 3
tartajez3.jpg
Ciasta kruche

Tarta z jeżynami i mascarpone

Owocowa tarta, na słodkim, kruchym spodzie. Lekkości i kremowej konsystencji deserowi dodaje dodatek mascarpone, u mnie najlepszy, bo domowej roboty. W połączeniu z leśnymi jeżynami daje mieszankę wybuchową, eksplodującą na naszym podniebieniu. czytaj dalej

komentarze: 2
tartaspod2.jpg
Ciasta kruche

Najlepszy spód do tarty - wytrawny

Delikatne, miękkie, maślane ciasto, na tyle trwałe, że można je jeść nawet bez talerzyka nie ryzykując przy tym utraty uzębienia. Takie powinno być ciasto w tarcie i takie jest moje. W przepisie znajdziecie bazę pod własne wariacje smakowe, ale i moje kompozycje. czytaj dalej

komentarze: 5