Szczypta Słodyczy

Inne

Syrop z owoców czarnego bzu

Dzisiaj przepis na czasie. W jesienne klimaty z pewnością idealnie wpasuje się czarny bez. Przetwarzać można nie tylko jego owoce, ale i kwiaty. Na kwiaty jest już zdecydowanie za późno, dlatego proponuję Wam syrop z owoców. Bardzo aromatyczny, ponoć dobry na gardło (oby, nie przyszło Wam ani mi tej właściwości sprawdzać). Wrzesień to idealny czas na zbiory! Pamiętajcie tylko, aby nie jeść surowych owoców, ponieważ zawierają w sobie szkodliwy kwas pruski, który ulega rozpadowi dopiero po obróbce termicznej. Zielone i mniej dojrzałe owoce mają go więcej, dlatego należy je usunąć!Jeszcze w tym roku na blogu pojawi się przepis na dżem - polecam!

syropbez.jpg 

Syrop:

  • 60-65 dag owoców czarnego bzu (po obraniu z gałązek)
  • 1/2 szklanki wody
  • 20 dag cukru

Owoce obieramy z gałązek i jeżeli widzimy zielone lub nie do końca dojrzałe - wyrzucamy. Płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy niewielką ilością czystej. Gotujemy pod przykryciem około 40 - 45 minut i dodajemy cukier. Możemy w trakcie gotowania usłyszeć dźwięki pękających owoców - to normalne.

syropbezd1.jpg

Ugotowane owoce odcedzamy od syropu. Aby pozyskać jeszcze więcej aromatu odciskamy je na sitku.  sok przelewamy do czystego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Takim syropem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i odwracamy. Słoiczki powinny się zassać (poznamy to po wklęsłej pokrywce) - w innym razie zagotowujemy słoiczki.

syropbezd2.jpg

 

Róbmy przetwory!Jesienne słodkości!Ucz się i ucztuj!Jesienne Superfoods