Szczypta Słodyczy

Desery

Gruzińskie ciasto herbaciane

Znacie to uczucie irytacji, kiedy planujecie dodać wpis na bloga tymczasem coś nie zaskakuje i zostajecie w magiczny sposób wylogowani? Raz boli, raz irytuje... Najbardziej, gdy ma się tę świadomość, że był to wpis wymuskany w każdym calu. Opisujący z dokładnością nie tylko przepis, ale i coś co dzieje się w waszym życiu mniej czy bardziej istotnego. Pełna wszelkich negatywnych emocji, streszczę to więc w jednym słowie: warto. Bez szczegółowych wskazówek, jestem przekonana, że Wam i tak wyjdzie. Cóż, nie mam serca i nerwów.

herbaciane3.jpg

Ciasto:

  • 1 szklanka mocnej czarnej herbaty (3-4 torebki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyzki masła
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyzeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 1/2 ęlyżeczki imbiru i cynamonu
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 - 1/2 szklanki rodzynek
  • pomada wona + posypka

Herbatę studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masło i miksujemy. Przesiewamy mąkę wraz z przyprawami i sodą oraz proszkiem, dodajemy na przemian z herbatą. Pieczemy w 210 stopniach przez pół godziny. Lekko cieple olewamy pomada i posypujemy posypką, ewentualnie prażonymi orzechami. Podajemy z dżemem (najlepiej gruszkowym).

pomadad3.jpg

herbaciane2.jpg

Dżem gruszkowy:

  • 2 kg gruszek
  • 2 szklanki cukru
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyzeczka imbiru
  • 5 -10 goździków
  • odrobina pieprzu czarnego ewentualnie chili
  • 1 łyzka żel - fixu (opcjonalnie)

herbaciane.jpg