Szczypta Słodyczy

Na słono

Pizza na pełnoziarnistym cieście

Nie na co ukrywać - ciasta na mące pełnoziarnistej wychodzą nieco inne, mniej puszyste niż te na mące tortowej czy takiej o "niższym numerze". Niemniej moja propozycja jest na pewno zdrowsza. Podana przeze mnie porcja powinna wystarczyć na posiłek dla dwóch osób, ewentualnie na dwa dni dla jednego wegetarianina czy weganina. Powiem co zrobić, aby pizza była całkowicie wegańska ;) Dzisiaj zdecydowałam się wypróbować wędlinę bezmięsną (sojową!) z PolSoji z dodatkiem żurawiny i to chyba pierwsza przygotowana dla mnie pizza, która miała w sobie jakiekolwiek "mięsiwo", zazwyczaj po prostu pomijałam tego typu dodatki, ewentualnie dodawałam więcej warzyw. I tutaj moja mała uwaga - u mnie wędlina znalazła się tuż pod cienką warstwą sera i gdzieniegdzie się zbyt mocno wysuszyła (normalna wędlina też się wysusza, ale nie tak mocno), dlatego Wam poradzę kłaść ja na dole, ewentualnie obsypać szczodrzej serem.

pizza.jpg

Ciasto:

Zaczyn:

  • 70 ml mleka, ciepłego (dla wegan - mleko sojowe)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g drożdży

Ciasto właściwe:

  • 50 ml wody (lekko ciepła)
  • 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • solidna szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oleju np. słonecznikowego

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W misce umieszczamy resztę składników (poza olejem), dodajemy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i na godzinę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - teraz świetnie sprawdzi się nasłoneczniony parapet.

pizzad2.jpg

Sos:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (ja lubię ostrzej, dodaję 2)
  • 2 łyżeczki przypraw: majeranek, oregano, bazylia, tymianek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (ewentualnie odrobina ostrej)
  • sól i pieprz

Czosnek z dodatkiem soli rozcieramy i siekamy, dodajemy do przecieru i oliwy, doprawimy.  Ciasto wałkujemy lub rozciągamy na okrągły placek, pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans, następnie smarujemy sosem.

pizzad3.jpg

Dodatkowo:

  • 15 dag pieczarek, umytych i pokrojonych w plasterki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 plasterki wędliny z PolSoji (u mnie z żurawiną, jest też genialna śliwka)
  • garść startego na tarce sera żółtego (weganie znajdą taki ser w ofercie Polsoji)

pizzad4.jpg

pizzad1.jpg

Na pizzy równomiernie układamy nadzienie, posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu aż brzegi pizzy się zarumienią. w piekarniku dobrze jest umieścić naczynie z wodą na czas pieczenia. Oczywiście pamiętać należy,że każdy komponuje smaki według własnego uznania, jest to też okazja, aby "wyczyścić lodówkę" i dojeść kawałek papryki pozostały z wczorajszej surówki, ugotowanego na obiad brokuła itd.

pizza2.jpg

Marnacja - STOPWegetariański obiad V

Pora na pomidora!