Szczypta Słodyczy

Ciasta na biszkopcie

Ciasto Kubuś

Jest wiele wariacji na temat ciast z soku przecierowego, jest Shrek, który na pewno na blogu się ukarze (zdjęcia czekają od paru miesięcy w kolejce). Mniej znany jest elf, będący odmianą świąteczną, są Fiony, są Barbie. Idea jest ta sama! Można powiedzieć, że to jedna "rodzina ciast", dzisiaj jeden z jej przedstawicieli - Kubuś. U mnie smak marchewka - banan - brzoskwinia, niekoniecznie oryginalnego producenta na którego wskazuje nazwa ciasta. Przepis wykonałam nieco pod siebie i po swojemu ozdobiłam - niekoniecznie czekoladą, niekoniecznie galaretką... a jogurtem. Polecam! ciasto jest lekkie, budyniowe jak lubię. Jedno z moich ulubionych!

kubus.jpg

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej tortoej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Białka ubijamy, następnie dodajemy stopniowo połowę cukru. w drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem, masy łączymy. Mąki przesiewamy z proszkiem, delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy mieszankę wody i oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.

kubus2.jpg

Masa kubusiowa:

  • litr soku przecierowego pomarańczowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (dobrze będzie się komponował również bananowy)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (lub innej: cytrynowej, brzoskwiniowej, morelowej)

Uwaga - sok trzeba będzie mieszać co chwilę! 1/2 szklanki wlewamy do miseczki, resztę zagotowujemy. w zimnym soku wg przepisy rozrabiamy budynie (już bez dodawania cukru o którym tam mowa, krem i tak bezie słodki) i gotujemy według zaleceń. Do gorącej masy dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na biszkopt nasączony niewielką ilością soku limonkowego. Biszkopty maczamy w soku i układamy na masie budyniowej - smak limonki idealnie ożywia to ciasto, bardzo polecam ten smak! Ciasto całkowicie studzimy i schładzamy w lodówce przed nałożeniem bitej śmietany.

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do namoczenia

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do bitej śmietany. Masę wykładamy na schłodzone ciasto i wyrównujmy. Schładzamy.

Wierzch:

  • 15 dag jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka żelatyny + odrobina mleka do namoczenia
  • barwnik spożywczy lub szafran/kurkuma

Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem i cukrem. Większą część masy wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy, do pozostałej części dodajemy barwnik i wkładamy do strzykawki (bez igły) albo do jednorazowego woreczka foliowego (i odcinamy róg), robimy równoległe paseczki. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek tworząc wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

kubusd1.jpgkubusd2.jpgkubusd3.jpg

Dodatkowo:

  • 1 szklanka soku limonkowego (do zrobienia w domu: 1/2 szklanki soku z limonki, 2 łyżki cukru pudru i 1/2 szklanki wody)
  • okrągłe biszkopty
  • czekolada (opcjonalnie)

Obserwuj tablicę Ciasta i desery z Galaretką należącą do użytkownika Anna.