Szczypta Słodyczy

Ciasteczka/Pierniczki

Ciasteczka kokosowe z orzechami laskowymi - najlepszy przepis

Żałuję, że tak późno zabrałam się za konkurs kokosowy. Byłam przekonana, że potrwa jeszcze z tydzień. Jednak dzisiaj zmotywowałam się, upiekłam ciasteczka z kokosem (zostało mi pół paczki), brakowało mi tu pewnego smaku... dopełniłam go czekoladą. Przepis jest w całości mojego autorstwa dlatego też znalazły się w nim moje "ulubione składniki", albo przynajmniej jeden z nich - zsiadłe mleko, które możecie zastąpić śmiało śmietaną. Używam w kuchni często, bo w paru przepisach mnie zaskoczyło, bo... mam je - takie naturalne z niepasteryzowanego mleka. Czasem ktoś przyniesie do kuchni garnek mleka, postawi na blacie i następnego dnia jest ono kwaśne, po ugotowaniu powstałby twarożek, wtedy pobudzam swoją kreatywność i staram się robić z niego jakikolwiek pożytek. Zmieszane z sodą daje nam świetne racuszki, pieczone na suchej patelni - proziaki, dodane do ciasta kruchego powoduje, że staje się ono delikatne a nie twarde, spokojnie można z niego zrobić "biszkopt" bez jajek. Zdecydowanie jeden z tych produktów z którymi najbardziej lubię pracować. Kryzysowy,ale również dający fenomenalny efekt. W tych ciastkach nawet mnie zachwycił. Szczerze- myślałam, że zaczną się rozlewać i tracić kształt jak to bywa z większością ciastek, tak się nie stało. Myślałam, że smak bezie "przeciętny" - był fenomenalny. Dodałam tylko odrobinę ciemnej czekolady - stały się uzależniające. Delikatne, kruchuteńkie (ale nie twarde!), rozpływające się w ustach (choć nie tłuste!). Fenomenalne i do wielokrotnego powtarzania... I zdradzę Wam sposób co robić, aby były możliwie jak najszybsze w wykonaniu! u mnie składniki na małą porcję, polecam pieczenie z podwójnej (kostka masła i cała paczka kokosu).

ciasteczkakokos4.jpg

Składniki:

  • 10 dag zsiadłego mleka (może być śmietana)
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła (lub dobrej margaryny)
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 20 dag mąki pszennej tortowej
  • migdały lub orzechy laskowe - po jednym na każdy pierniczek (opcjonalnie)
  • czekolada deserowa (minimum 70% kakao) - około 1 1/2 "rządka"

Mleko, cukier i masło miksujemy krótko lub mieszamy widelcem, sama będzie dosyć rzadka. Dodajemy wiórki i ekstrakt i mieszamy dokładnie, a następnie dosypując stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Teraz mamy do wyboru 3 sposoby wykonania ciastek:

  1. Najprostszy - łyżką nabieramy odrobinę ciasta i zsuwając je palcem układamy na papierze do pieczenia. Wyjdą nam ciasta wyeksponowane na pierwszym planie.ciasteczkakokos2.jpg
  2. Wersja z orzeszkami - migdały sparzamy i zdejmujemy skórkę. Na rękę nabieramy ciasto, w środek wkładamy orzech albo migdała i formujemy kulkę. Ciastka nie powinny być zbyt duże. Taki rozmiar jak na zdjęciu to rozmiar maksymalny, generalnie - im mniejsze tym lepsze. Te ciasteczka mają bardzo bogaty smak i pomijając konsystencję mają smak zbliżony do rafaello. Być może całkiem dobrze sprawdziłaby się tu polewa z białej czekolady i rumu (intuicja - do przetestowania).ciasteczkakokos3.jpg
  3. Wersja wyciskana - ciasteczka można też przecisnąć przez tylkę. Jak widać - świetnie zachowuje swój kształt. Jeżeli macie maszynkę - myślę, że konsystencja również będzie odpowiednia, aby można było z niej skorzystać.
  4. ciasteczkakokos.jpg

Z tej porcji ciasta wychodzą mniej więcej 2 blaszki ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na nią wyciskamy lub wykładamy ciasta. Pieczemy je w 190 stopniach przez mniej więcej 10 minut - zależnie od wielkości. Będą gotowe w momencie, gdy brzegi lekko się zezłocą. Ciastka należy wyjąc z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy będzie całkowicie płynna robimy cieniutkie paseczki na ciasteczkach lub zanurzamy w niej końce ciastek, aby poprawić efekt wizualny można również posypać miejsce pokrycia czekoladą prażonym kokosem.

 

 

Coco Dreams

Z dziećmi i dla dzieciMarnacja - STOP

Obserwuj tablicę Kokos należącą do użytkownika Anna.

Obserwuj tablicę Ciasteczka i Pierniczki należącą do użytkownika Anna.

Obserwuj tablicę Boże Narodzenie od kuchni należącą do użytkownika Anna.