Szczypta Słodyczy

Serniki

Sernik z rosą - deser

U mnie w domu zwykło się przygotowywać piankę z rosą zazwyczaj na kruchym cieście pokrytym musem z jabłek, czyli niejako na jabłeczniku z rosą. Jednak ostatnio ostało mi się wiaderko sera białego, które czekało na wykorzystanie. Na zużycie czekała też spora porcja jajek, ten przepis okazał się więc strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie sprawdziło się w czasie wyborczej niedzieli ;) Jak u Was - spełniliście obywatelski obowiązek czy woleliście się zaszyć z dobrą książką, filiżanką kawy i słodkim ciachem w domu? Przepis krążący powszechnie w sieci znalazłam na ciasta.net i nieco zmodyfikowałam. Teraz czekam na pierwsze truskawki, roślinki już kwitną!

sernikzrosa2.jpg

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny

Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik a dużą foremkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Dno i boki wyklejamy ciastem.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
  • 2/3 - 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g) + łyżka mąki ziemniaczanej (przy serze z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka

Mleko zagotowujemy wraz z laską wanilii (wydłubujemy z niej nasionka, dodajemy do mleka, a następnie wrzucamy całą laskę) i studzimy, wyjmujemy laskę i wyrzucamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia, jak najkrócej, aby zbędnie nie napowietrzać masy. Masę sernikową wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż cały wierzch się zetnie. Najlepiej piec sernik na najniższym poziomie piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy bezę.

Beza z rosą:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy przez 10-15 minut w wysokiej temperaturze (nie suszymy tak jak tradycyjnej bezy!), a po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, aby ciasto niepotrzebnie się nie suszyło. Po schłodzeniu na bezie powinny pojawić się złote kropelki.

Fabryka sernikaWiosenne słodkości!Jakubiak lokalnie