Szczypta Słodyczy

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt z truskawkami w galaretce

Czasem lekkość i prostota pojawiająca się na stole nie jest niczym złym. Zwłaszcza kiedy po ciężkich zimowych miesiącach szukamy wiosennej świeżości. Takie właśnie jest to ciasto. Na sklepowych półkach coraz częściej spotkać pachnące truskawki, co prawda sezon na nie nastąpi dopiero za jakiś miesiąc,a le już teraz można upolować smaczne kąski. Jeżeli nic takiego nie macie w zasięgu wzroku, do przepisu śmiało wykorzystać możecie mrożone owoce. Polecam!

biszkopttruskawkowy2.jpg

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • + dżem truskawkowy do posmarowania

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku nalej ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, powoli ale dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy olej. Ciasto pieczemy na blaszce wielkości kartki a4 wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Studzimy a następnie smarujemy dżemem.

biszkopttruskawkowy.jpg

Pianka truskawkowa:

  • 400 ml śmietanki
  • 420 g serka homogenizowanego truskawkowego (3x 140g)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka żelatyny (można zastąpić galaretką, wtedy otrzymamy ciemniejszy kolor i słodszy smak)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, w razie czego możemy je zawsze lekko podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubijamy, gdy będzie już sztywna, dodajemy serki i dokładnie mieszamy. Do gotowej pianki powoli wlewamy płynną galaretkę i miksujemy na niskich obrotach. Masę wylewamy na posmarowany dżemem biszkopt i odpowiednią szpatułką przeciągamy po wierzchu ciasta. Aby rowki były wyraźne, należy trzymać ja pod kątem 90 stopni. Przed nałożeniem galaretki, chłodzimy.

biszkopttruskawkowyd1.jpg

Galaretka:

  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3 szklanki wody
  • 40-50 dag truskawek (mogą być mrożone)

Gdy warstwa piankowa już stężeje przygotowujemy galaretkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy proszek. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajmy truskawki, jeżeli używamy mrożonych, wystarczy pominąć kawałki lodu i odkleić od siebie poszczególne owoce. Galaretka wtedy zacznie dosyć szybko tężeć. Przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy płynną jeszcze galaretkę na ''wzorki'' po czym wykładamy truskawki i zalewamy je resztą galaretki. Ciasto wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Gorąco zapraszam do udziału w ankiecie => http://www.ebadania.pl/438d1888d2cf786b

Wiosenne słodkości!