Szczypta Słodyczy

Ciasta na biszkopcie

Ciasto Cappucino pod Wisienką

Coś mnie wzięło. To nie ulega wątpliwości. Żeby było ciekawiej - przed sesją. Dumna z takiego początku roku 2015 dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na solidne, niezbyt zapychające ciacho zainspirowane znanymi i lubianymi ciasteczkami, wnioskuję tak po tym, ze tak chętnie są one podrabiane. Trochę żałuję jakości zdjęć, mogło być lepiej, jednak ani pora dnia o tej porze roku ani oświetlenie ''sztuczne'' nie postanowiło być przychylne. Szkoda, bo ciasto jest na prawdę godne polecenia i powinno znaleźć się wysoko na Waszych listach ''I have to do''. Bez zbędnego certolenia się - publikuję przepis i uciekam się wygrzewać. Nazwa może trochę nieszczęsna, bo powinno być raczej ''wisienka pod latte'', ale cóż - choroba rządzi się swoimi prawami logiki. Zawsze można ciasto odwrócić do góry norami - będzie się zgadzało!

biszkoptdelicja.jpg

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cappucino
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 biszkoptdelicjad1.jpg

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna masę. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy jeszcze kilka minut. Mąki i kakao wraz z proszkiem i cappucino przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, wlewamy olej i mieszamy. Blaszkę wielkości kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

biszkoptdelicja3.jpg

Krem wiśniowy:

  • 700 ml soku wiśniowego
  • 3 łyżki cukru
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wodzisław
  • 20 dag dobrego masła

 Z soku odlewamy 1/2 szklanki i zagotowujemy. Do mniejszej części soku dodajemy przesiane mąki i cukier. Mieszamy aż do pozbycia się wszelich grudek. Gdy sok zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej wiśniowej masy. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.

biszkoptdelicjad2.jpg

Krem cappucino:

  • 40 dag śmietanki kremówki
  • 15 dag jogurtu greckiego
  • 3 kopiaste łyżki cappucino
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny Wodzisław (latem można dać 1 1/2) + 2-3 łyżki wody

biszkoptdelicjad3.jpg

Śmietankę dobrze chłodzimy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy an niewielkim palniku. Jogurt mieszamy z cappucino, proponuję przesiać je przez sitko, aby wyłapać ewentualne grudki. Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem, na końcu mieszamy z jogurtem i cappucino. Kilka łyżek masy mieszamy z żelatyną a następnie dodajemy do reszty. Natychmiast wykładamy na delicje. Do dekoracji możemy zrobić falki grzebieniem, ewentualnie zwykłym widelcem.

biszkoptdelicja2.jpg

Dodatkowo:

  • 2 opakowania delicji (ewentualnie ciastek delicjopodobnych, mogą być te lidlowskie) o smaku wiśniowym
  • 3 kostki czekolady deserowej

Ciastka należy rozłożyć na przygotowanym i rozsmarowanym kremie wiśniowym, a następnie przykryć kremem cappucino. Gotowe ciasto posypujemy siekana lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny. U mnie ciasto chłodziło się na dworze (zaleta zimy).

biszkoptdelicja4.jpg

 

Może polubisz też: