Szczypta Słodyczy

Desery

Ciasteczka Pierożki

Tak, dzisiaj Sylwester. I oczy wszystkich zwrócone są z pewnością ku niebu. Ja za oknem słyszę całe serie wybuchów. O teraz znowu! Czyli wszyscy bawią się w najlepsze. Z okazji sylwestra mam dla Was podniebne ciasteczka, które co roku na święta znają się w moim ''cookie jar'' czy ''box''. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, dlatego koniecznie obleczcie je w cukrową kołderkę. Dlaczego mówię o podniebnych ciasteczkach? Kształtem przypominają księżyce... zresztą oceńcie sami. Specjalnie dla Was przeliczyłam oryginalny przepis który zakładał użycie 1kg masła. Jeżeli samemu lepi się pierożki a do tego ma na głowie kilka rodzajów innych, równie pracochłonnych ciasteczek, to nie przerobi się takiej ilości ciasta samemu ;)

ciasteczkapierozki.jpg

Ciasto:

  • 330 g masła (dobrej jakości, nigdy margaryny)
  • 3 niepełne łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 530 g mąki pszennej tortowej

*Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, bo ten powoduje, że pierożki rozklejają się.

ciasteczkapierozkid1.jpg

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.

ciasteczkapierozkid2.jpg

Rozwałkowujemy je nieco cieniej niż ciasto na pierogi, jednak nie za cienko. Po czym to poznamy? Że w czasie lepienia trudno będzie skleić brzegi ciastek. Wycinamy okręgi kieliszkiem albo tak jak ja w tym roku - słoiczkiem po przecierze pomidorowym. Dobra też będzie literatka (która w tym roku gdzieś wsiąknęła pod ziemię...). Moja mała rada, aby pierożki dobrze się skleiły - gdy będziemy rozwałkowywali ciasto na blacie lekko oprószonym mąką nigdy nie przekładamy ciasta na drugą stronę.

ciasteczkapierozki2.jpg

Dodatkowo:

  • 1 - 2 białka (rozbełtane widelcem)
  • kilka łyżek cukru kryształu lub drobnego (do wypieków)
  • kilka łyżek marmolady (do nadziania)

Na środku każdego pierożka umieszczamy niewielką ilość nadzienia i sklejamy brzegi. Uważamy, aby był on dobrze sklejony i aby nadzienie nie przesunęło się na brzeg ciasteczka, wtedy rozklei nam się ono w czasie pieczenia.

ciasteczkapierozkid3.jpg

Gotowy pierożek maczamy najpierw w białku a następnie w cukrze, ale tylko z JEDNEJ strony (inaczej się spali).

ciasteczkapierozkid4.jpg

Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ''czystą'' stroną w dół.

ciasteczkapierozkid5.jpg

ciasteczkapierozkid6.jpg

ciasteczkapierozkid7.jpg

Pieczemy przez mniej więcej kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za cały ten rok - 2014

A szczególne podziękowania chcę skierować w kierunku osób, które tak chętnie odwiedzały tego bloga w czasie ostatnich miesięcy i tym samym dawały mi motywację do działania. wiedzcie, że bez Was nie miałoby to sensu. Pozdrawiam też wszystkie firmy z którymi miałam niewątpliwą przyjemność nawiązać współpracę w minionym roku i które przyczyniły się do tego, że na kartach tego bloga pojawiły się takie a nie inne smakołyki.

Wszystkim Wam składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia, szczęścia, pomyślności i licznych sukcesów zwłaszcza tych kulinarnych. Odkrywajcie nowe smaki, dziwne kombinacje i pamiętajcie o mnie.

Pozostaje mi pożegnać się z Wami w tym roku i... życzyć szampańskiej zabawy ;)

Pierogi wigilijneWigilia 2014Pierogi na Wigilię