Szczypta Słodyczy

Desery

Piernik ziemniaczany - tradycyjny

Żałuję, że przepis ten dodaję tak późno, ale mam cicha nadzieję, że przyda się on Wam za rok, a może ktoś z Was skusi się na jego przygotowanie jeszcze w tym roku, może przed Sylwestrem? Mam nadzieję, że ten szczególny czas spędziliście w gronie rodzinnym i mieliście choć chwilę na odpoczynek w całym tym zamieszaniu. Teraz pozostaje nam czekać na Nowy Rok 2015 :) Z podanego przepisu wychodzą dwie duże blaszki piernika. Piernik jest gotowy do zjedzenia już po upieczeniu.

piernikziemniaczany2.jpg 

Piernik:

  • 1 kg ziemniaków (waga po  obraniu i ugotowaniu) (lub 30 dag mąki ziemniaczanej - tej wersji nigdy nie próbowałam)
  • 40 dag cukru
  • 1 kg miodu (można użyć sztucznego) lub syropu (klonowy, kukurydziany)
  • 40 dag masła lub margaryny
  • 6 łyżek przyprawy do piernika Wodzisław lub < href="http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344649113,title,Domowa-Przyprawa-do-Piernika-i-na-co-zwracac-uwage-kupujac-gotowa,index.html">domowej
  • 2 opakowania cynamonu
  • 6 łyżek kakao
  • 6 jajek
  • 1 kg mąki
  • 4 łyżki sody oczyszczonej Wodzisław (moim zdaniem jest to zdecydowanie zbyt wiele - proponuję dodać 1,5 łyżeczki)
  • 1 - 2 łyżki octu
  • 1 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 1/2 - 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • suszone śliwki, morele, daktyle itp. (opcjonalnie, przed dodaniem siekamy drobno)

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Cukier, miód, przyprawy, kakao, i masło rozpuszczamy i zagotowujemy, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy ziemniaki i jajka i mieszamy, następnie sodę zalewamy octem i dodajemy wraz z przesiana mąką do masy ziemniaczanej.  Posiekane orzechy włoskie oraz namoczone rodzynki, ewentualnie inne bakalie dodajemy razem z mąką. Masę odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce (może być to lodówka), w tym czasie piernik nieco zgęstnieje i będzie można z nim pracować.

piernikziemniaczany.jpg

Dodatkowo:

  • 60 - 70 dag powideł lub marmolady
  • polewa (ja pomijam, wolę bez)

Przygotowujemy sobie 2 arkusze papieru do pieczenia wielkości foremki w której zamierzamy piec piernik. Masę dzielimy na 4 części. Każdą z nich umieszczamy między arkuszami i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno 1 blat piernika, rozsmarowujemy marmoladę lub powidła i przykrywamy kolejnym płatem piernika. Brzegi zaklejamy tak aby marmolada nie dotykała blaszki (spali się!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 50 minut z termoobiegiem. Polewę rozsmarowujemy na gotowym już i wystudzonym pierniku.

Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaWigilia 2014Wigilijny Piernik 2014

Może polubisz też: