Szczypta Słodyczy

Ciasta kruche

Miodownik kakaowy z kaszą manną

Robi się świątecznie. Zanim opatulimy się na dobrze zapachami piernikowymi, zaproponuję Wam ciasto, które tradycyjnie jest kojarzone ze świętami, niekoniecznie z przyprawą korzenną. Strasznie sycące i obłędnie smaczne, przynajmniej dla mnie - zagorzałej fanki wszystkiego co z kaszką i powidłami. No dobrze - piernik ma swój niepodważalny urok, jednak urozmaicenie tej klasy jest jak najbardziej wskazane. Oryginalny przepis znalazłam tu i nieco zmodyfikowałam do wymiarów mojej blaszki (a4). Jeszcze raz gorąco polecam!

miodownik.jpg

Ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 225 g masła
  • 3 małe jajka (lub 2 większe)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław

miodownikd1.jpg

Masło siekamy na kawałki, przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce.

miodownikd2.jpg

Ciasto dzielimy na 3 części (mniej więcej równe). Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia i pieczemy każdy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

miodownikd3.jpg

Masa:

  • 1,5 l mleka
  • 11 łyżek kaszy manny (dodałam jeszcze z 2-3)
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 120 g masła
  • + słoik powideł śliwkowych

Mleko zagotowujemy, następnie dodajemy kaszkę manną uważając aby nie utworzyły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy cukier (rozpuści się pod wpływem ciepła) oraz sok z cytryny. Całość studzimy - w międzyczasie masa powinna jeszcze zgęstnieć. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem a następnie dodajemy po jednej łyżce kaszki.

miodownikd5.jpg

Blat smarujemy powidłami a następnie wykładamy nieco ponad 1/3 kremu. Spód drugiego placka smarujemy powidłami i układamy na kremie. Z drugiej strony również smarujemy i wykładamy większość pozostałego kremu. Ostatni placek też smarujemy z obu stron powidłami i dodajemy resztę kremu. Przygotowujemy polewę.

miodownikd6.jpg

Polewa, ewentualnie podwójna porcja tej:

  • 3 łyżeczki miodu
  • 120 g czekolady deserowej
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao

miodownikd7.jpg

Czekoladę łamiemy. Przekładamy do rondelka i dodajemy inne składniki. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Lekko ciepłą wylewamy na przełożone ciasto (na warstwę z kremem). Wkładamy do lodówki na noc, ciasto najlepszej jest na 2 lub 3 dzień od przygotowania.

Zdjęcie0782.jpg

Z racji przedłużonego konkursu dotarła do nas również kolejna Praca. Zachęcam do zgłaszania swoich propozycji - przewidzieliśmy dodatkowe nagrody!

Eko Ciasta i Eko DeseryWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!Prezenty na Mikołajki

Może polubisz też: