Szczypta Słodyczy

Na słono

Tosty zawijane - krok po kroku

Koleżanka zainspirowała mnie jakiś czas temu i opowiedziała o tym wyjątkowym ''daniu''. Pomysł nie mógł mi wyparować z głowy i tak o to powstały tosty zawijane, nieco mniejsza wersja krokietów. Zapraszam :)

tostowy.jpg

Tosty:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 10 plasterków sera żółtego (u mnie Gouda)
  • plasterki wędliny (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta (można dodać posiekane skórki)

Kromkom odcinamy ich skórki.

tostowyd1.jpg

Wałkujemy (porządnie), wtedy mamy gwarancję, że ruloniki nie rozwiną się w trakcie smażenia. Na zdjęciu widzimy rozwałkowany tost obok nierozwałkowanego.

tostowyd2.jpg

Układamy nadzienie, bliżej tego boku od którego zamierzamy zacząć zawijać.

tostowyd3.jpg

tostowyd4.jpg

Jajka wbijamy do miseczki, oprawiamy sola i pieprzem. Tosty maczamy w rozmąconych widelcem jajkach.

tostowyd5.jpg

Panierujemy w bułce tartej. Ja jeszcze posiekałam skórki.

tostowyd6.jpg

Smażymy na patelni, w oleju rzepakowym. Najlepiej, aby tosty były przynajmniej w połowie zanurzone w tłuszczu. Gdy się zarumienia, przewracamy na drugą stronę. Podajemy ciepłe, choć po wystygnięciu nadal są smaczne.

tostowyd7.jpg

A teraz tosty tostami. Możemy odliczać tydzień do zakończenia konkursu. Konkurencja rośnie, a udział aktywie biorą same młode dusze. Bardzo nas ten fakt cieszy. Nowa Praca, która do nas dotarła utrzymana została już w konwencji mikołajkowo - świątecznej. Wy też czujecie te święta w powietrzu? Poniżej przedstawiam Wam efekt pracy małych elfów Świętego Mikołaja i zachęcam do głosowania na ziarenkowym fanpage'u. Ze swojej strony mogę obiecać, że z okazji zbliżających się świąt na blogu pojawi się jeszcze więcej  pachnących miodem i piernikiem przepisów. Będę starała się je publikować w takim momencie, abyście spokojnie mogli przygotować je w domu i cieszyć się nimi już w tym roku.

IMG_20141122_083131-001.jpg

IMG_20141122_080554-001.jpg

IMG_20141122_083158.jpg

Placuszki i racuszki

Może polubisz też: