Szczypta Słodyczy

Ciasta owocowe

Szarlotka Tatrzańska

W planach ta szarlotkę miałam od przeszło roku. Tym bardziej się cieszę, że w tamtym miesiącu udało mi się ją w końcu zrobić. Co prawda działałam na tych jabłkach, które o Babć obu dostałam, a miała to być konkretnie jedna odmiana - Szara Reneta, jednak ciasto wyszło zadowalająco, choć charakterystyczny wzorek byłby zapewne wyraźniejszy gdybym dysponowała tą konkretną odmianą. Polecam Wam zrobienie tej szarlotki tak czy tak. Ważne, żeby jabłka nie były tymi typowo rozpadającymi się, dobrymi na wszelkiego rodzaju musy i przetwory, bo wypiek po prostu się rozjedzie. Ja szczerze mówiąc przezywałam chwile zwątpienia, kiedy już myślałam, że jabłka do foremki jednak mi się nie zmieszczą, na szczęście jakoś je upchnęłam. Żeby ni było zaskoczeń od razu mówię, że musi mieć ona wysoki rant, bo ciasto jest dosyć wysokie.

tatrzańska2.jpg

Ciasto ekstra kruche:

  • 500g mąki krupczatki (to ona nadaje tą kruchość)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja dałam)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Jeżeli dajemy proszek do pieczenia, mieszamy go najpierw z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zimne masło. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na pół godziny - godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i zajmujemy się przygotowaniem jabłek. Foremkę smarujemy margaryną i wyklejamy 2/3 częścią ciasta, resztę chowamy do zamrażarki. Podpiekamy spód przez 15 minut w 190 stopniach.

tatrzańska.jpg

Nadzienie:

  • 3 kg jabłek, najlepiej odmiany Szara Reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Jabłka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Próbowałam robić je obieraczką do warzyw i tarką, jednak te plasterki były zbyt cienkie. Warto jednak robić to ręcznie, choć zajmuje to sporo czasu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz dosładzamy cukrem. Delikatnie mieszamy. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach surowe ciasto i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia wierzchu około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.

tatrzanska3.jpg

 

Ciasta bez mikseraJabłko z cynamonem 2014Smaczna JesieńJabłko z cynamonem 2014

Może polubisz też: