Szczypta Słodyczy

Na słono

Marchewkowe kluski śląskie z sosem pomidorowo - paprykowym

Z braku czasu musiałam sobie zrobić tydzień przerwy. Ale już się melduję. Nie przedłużając - zapraszam na wegetariańską propozycje obiadową (na zdjęciu obok kotleciki sojowe, więc wszystko się zgadza). Sosik robiłam już nieraz, na pewno na stałe zagości w moim menu, jest lżejszy, niskokaloryczny i pyszny. Kluseczki też godne polecenia, inne lecz nie zawiodą konesera tradycyjnych smaków... sprawdźcie sami.

kluskimarch.jpgKluski:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • 5 - 6 łyżek mąki ziemniaczanej (tyle żeby kluski miały odpowiednią konsystencję i aby dało się je bez problemu formować)

Obrane ziemniaki najlepszy jest tu typ mączysty, nie nadadzą się młode) gotujemy w osolonej wodzie wraz z marchewką. Warzywa jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko oraz posiekana natkę pietruszki. Dosypujemy odpowiednią ilość mąki i wyrabiamy na ciasto o jednolitej konsystencji a następnie lepimy z niego kluseczki i najmniejszym palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.

kluskimarch2.jpgSos:

  • 50 dag pomidorów
  • 2 papryki
  • liść laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • około łyżeczki octu
  • sól i pieprz (z pieprzu możemy już zrezygnować jeśli nie lubimy ostrości)
  • szczypta papryczki chilli  w proszku

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Jeżeli w papryce nam to przeszkadza, możemy ja podpiec w piekarniku i wtedy zdjąć skórkę. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę i pomidory, całość blendujemy i dodajemy liść oraz ziele. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (redukujemy), dzięki temu możemy uniknąć dodawania mąki. Gdy uzyskamy to o co nam chodzi, doprawiamy całość do smaku. Sos może nie wygląda obłędnie, ale jest za to taki w smaku.

kluskimarch3.jpg

Pora na pomidora!Paprykujemy 5http://veggieola.blogspot.de/2014/09/3-lata-bloga-konkurs-urodzinowy.html