Szczypta Słodyczy

Ciasta kruche

Szarlotka w Cynamonowym Raju

Dzisiaj ziarenko, zdrowo. a jakby inaczej. Miałam paczkę płatków jaglanych, które podane jako coś a'la owsianka mi nie smakowały. I wykorzystałam je w nieco inny sposób (na mój gust bardzo udany). Jest to jedno z tych zaskakujących ciast bez jajek, jeżeli się tak zastanowić to  mogłoby to być danie wegańskie. Jest to też moja propozycja podania mieszanki ''Cynamonowy Raj''. Reasumując, płatki jaglane + jabłka + ziarenka Cynamonowy Raj = niebiańska, zdrowa wersja unikalnej szarlotki. Co prawda polecam jedzenie jej na talerzyku, ponieważ bogate nadzienie lubi gdzieniegdzie uciekać, niemniej jednak jest to ciacho grzechu warte. Mieszanka cynamonowo - ziarenkowa dodaje mu uroku, niepowtarzalnego charakteru. Ciasto niekoniecznie musi być posypane płatkami migdałowymi - złammy ten mit!

szarlotkawcyn2.jpg

Pochwalę się jeszcze nieskromnie swoimi planami, odległymi, ale pewnymi. Gdzieś w listopadzie ruszy u mnie na blogu konkurs w którym wygrać będzie można poszczególne mieszanki. W ten sposób może sami będziecie mogli przygotować szarlotkę z mojego przepisu, albo komponować własne smaki, może jeszcze lepsze! A zadanie konkursowe? Cóż, tym pochwalę się za czas dłuższy :) Zaglądajcie do mnie, może uda Wam się uzyskać przewagę czasową nad innymi. Zapewniam, że zadanie będzie wymagało szczypty kreatywności, a dla samego obserwatora może to być wielka gratka. A teraz przejdźmy już do rzeczy.

 

Ciasto:

  • 100 g masła (w wersji wegańskiej - margaryny)
  • 100 g cukru
  • 200 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 50 g wody zimnej
  • 50 g mąki pszennej

Masło, cukier, płatki i wodę zagniatamy na jednolitą masę, dodajemy mąkę i tak powstałą kulkę ciasta wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wysmarowaną i obsypana kaszą manną foremkę wykładamy ciastem, również po bokach, ta aby miały one przynajmniej 2-3 cm wysokości. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 – 15 minut.

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu, przed około 1,2-1,3 kg)
  • 1 – 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kopiaste łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
  • 1 cytryna – sok i skórka
  • 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kosteczkę i prażymy na patelni, jeżeli mamy sklepowe odmiany, połowę można zetrzeć na tarce tak jak ja to zrobiłam (są takie owoce, które nie chcą się rozpadać na mus). Doprawiamy jabłka cukrem, cynamonem sokiem z cytryny i starta skórką (cytrynę należy najpierw porządnie wyszorować). Mąkę rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do jabłek tym samym zagęszczając całość. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód i posypujemy kruszonką.

szarlotkawcyn.jpg

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mieszanki ‘Cynamonowy Raj’ z Ziarenkowa

 Masło, mąkę i cukier ugniatamy widelcem do połączenia składników, na końcu dodajemy ziarenkową mieszankę (około 1/3 opakowania) i wykładamy na nadzienie. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Z dziećmi i dla dzieci 2014Jabłka wolnościCiacho na widelcuCiasta bez miksera

Może polubisz też: