Szczypta Słodyczy

Desery

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Do tego typu drożdżówek truskawki nadają się idealnie. Słodycz budyniu idealnie uzupełnia się z  mniej słodkim ciastem drożdżowym i lekko kwaskowatymi truskawkami. Łapmy ostatnie dni z tymi owocami, bo na prawdę warto :)

droĹźdĹźtruska.jpg

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 kostki świeżych drożdży (około 35g)
  • 100 g cukru
  • 750 g mąki pszennej (+ do posypania)
  • 1 jajko
  • 100 g masła

droĹźdĹźtruska3.jpg

Masło topimy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do temperatury takiej, aby było przyjemnie ciepłe, ale nie parzyło. Rozprowadzamy w nim łyżkę mąki i cukru, a następnie wkruszamy drożdże - odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, w środku formujemy dołek i wbijamy do niego jajko, dodajemy resztę cukru, a następni dolewamy mleko z drożdżami i mieszamy, gdy wszystko jako tako się połączy przystępujemy do wyrabiania ciasta rękami. Gdy otrzymamy sprężyste ciasto stopniowo dolewamy płynne masło i wyrabiamy aż całe zostanie wchłonięte. Odstawiamy do wyrośnięcia.

droĹźdĹźtruska2.jpg

Nadzienie:

  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • truskawki według uznania

drozdz2.jpg

Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Ciasto drożdżowe dzielimy na kuleczki (u mnie około 15 sztuk) i rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy jednak o zachowaniu odstępów, ponieważ drożdżówki podwoją swoją objętość. Spodem szklanki oprószonej mąką tworzymy zagłębienie w każdej porcji ciasta, a następnie uzupełniamy budyniem. Takie drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia, jeżeli mamy czas, może to być nawet godzina. Przed włączeniem piekarnika układamy na nich truskawki i pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach przez około 35 minut (każdy piekarnik ma swój czas, a my zaczynamy od "zimnego'').

droĹźdĹźtruska4.jpg

 

W drodze na wakacje Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!