Szczypta Słodyczy

Ciasta owocowe

Ciasto truskawkowe z jogurtową pianką na kruchym, czekoladowym spodzie

Dawno nie było wpisów - wiem. Jednak sesja robi swoje i w tym miesiącu to ona ma pierwszeństwo przed blogiem. Dlatego już teraz uprzedzam, ze częstotliwość umieszczania przepisów się zmniejszy. Na co Was dzisiaj zapraszam? Mam ciekawą wiosenną propozycję na niedzielne ciasto truskawkowe. Robione wczoraj wieczorem, dzisiaj na blogu specjalnie dla Was. Myślę, ze może to być ciekawy sposób na wykorzystanie truskawek, które teraz dostać można w każdym sklepie spożywczym i na każdym ryneczku. Nie przeciągając...

jogtr2.jpg

Kruchy spód:

  • 150 g margaryny
  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

Spód jest kakaowy i słodki, mam też dodatek proszku do pieczenia, jednak zasady jego wyrabiania są identyczne jak przy spodzie do tarty wytrawnej, dlatego, żeby oszczędzić sobie pisania odsyłam Was do wcześniejszego wpisu.

jogtr5.jpg

Warstwa truskawkowa:

  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g mąki ziemniaczanej

Takiego typu ciasta są idealne do wykorzystania truskawek małych, nie do końca dojrzałych, koślawych czy w jakikolwiek sposób uszkodzonych, jednak nadal nadających się do spożycia. Miksujemy je i dodajemy cukier oraz mąkę (najlepiej ją przesiać). Wylewamy masę na podpieczony spód, którym wyłożyliśmy tortownicę. I tu moja uwaga - dobrze, aby ciasto znalazło się również na jej bokach przynajmniej tak wysoko jak sięgać ma masa. Zapobiegnie to jej przypalaniu się. Wkładamy do piekarnika. Odrobinę masy możemy pozostawić sobie do dekoracji wierzchu.

jogtr.jpg

Masa jogurtowa:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

jogtr3.jpg

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i miksujemy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jogurt, aromat i budyń, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Masę wylewamy, gdy ta wcześniejsza się zetnie tak jak sernik i przypominać będzie budyń, nic nie będzie się rozlewać. Sprawdzamy to zawsze na środku, gdyż gęstnieć zaczyna zawsze od boków. wtedy wylewamy jasną część i ewentualnie ozdabiamy kleksami pozostawionego wcześniej truskawkowego musu. temperaturę zmniejszamy do 150-160 stopni i pieczemy do ścięcia się wierzchu. U mnie całość, łącznie z nagrzaniem piekarnika trwała 1,5 h. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na noc, albo na prę godzin w piekarniku, żeby tam powoli wytracało temperaturę.

jogtr4.jpg

Ciasto dołączy też do akcji 'Dania dobre dla skóry'. Dlaczego? Bo zawiera w sobie: jajka - bogate źródło luteiny, chroniącej naszą skórę przed promieniowaniem słonecznym, a także truskawki - wykazujące właściwości przeciwtrądzikowe dzięki zawartości fitocydów!

Ciasto bardzo łatwo się kroi i jest stabilne, dzięki czemu w miejscu w którym o etykietę nie trzeba dbać można je jeść rękoma i bez talerzyka. A teraz bywajcie i życzcie mi powodzenia!

jogtr6.jpg

Nowalijkowe KucharzenieLepiej z eko torbami od Odszukaj.comDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Milion smaków truskawekDania dobre dla skóry